Nazovite nas 01 619 72 83
Remetinečka cesta 139, Zagreb, info@lemax.hr
Europski strukturni i investicijski fondovi

Usklađenje katastra i gruntovnice

Usklađenje katastra i gruntovnice je postupak kojim se usklađuju podaci katastarskog i zemljišnoknjižnog stanja. U Republici Hrvatskoj još uvijek postoje katastarske općine u kojima se razlikuju podaci katastra i zemljišne knjige.

Neusklađenost je nasljeđe iz prošlosti kada su ljudi kupujući i prodavajući zemljišta izbjegavali plaćanje poreza te nisu promjene provodili u gruntovnici.

Na taj način, dešava se da kupoprodajni ugovori stvarno postoje, ali nisu nikad provedeni.

Često su kupoprodajni ugovori zagubljeni ili su ostale samo kopije, potpisi na njima nisu ovjereni od strane javnog bilježnika i kao takvi ne mogu predstavljati temelj za upis u vlasnički list.

Treba naći osobu koja vam je prodala česticu i obnoviti kupoprodajni ugovor s njom te ga ovjeriti.

Međutim, osoba koja je evidentirana kao vlasnik na vašoj čestici je vjerovatno već vrlo stara, ako ne i umrla. Česte su situacije da osobu uopće ne možete više naći jer joj se izgubio svaki trag i tada nastaju problemi. Vi ste korisnik i imate kupoprodajni ugovor, ali ne možete se nikako upisati u vlasnički list, niti možete uskladiti čestice.

I mada vaše vlasništvo nitko ne osporava, tko će danas kupiti nekretninu od vas ako nije siguran da će se moći upisati u vlasnički list?

Zatražite posjedovni list iz katastra i vlasnički iz gruntovnice te usporedite površine Vaših čestica.

Trebale bi biti identične, ako nisu - problem je neusklađenost.

VAŽNO: KATASTAR NE OZNAČAVA VLASNIŠTVO, VEĆ SAMO POSJED. PODACI U ZEMLJIŠNOJ KNJIZI SU PUNOVAŽEĆI KOD VLASNIŠTVA.

U koliko po katastarskom operatu posjedujete 550m2, a u zemljišnoj knjizi se vodi 250m2 Vi stvarno imate 250m2 i sa tom površinom možete raspolagati. U slučaju da je prodajete ili gradite na njoj prvo ju morate uskladiti.

Usklađenje provodi ovlašteni geodetski stručnjak.

Kuća je upisana u katastar, ali nije i u zemljišnu knjigu. Što je potrebno da bi upisali kuću u zemljišnu knjigu?

Za upis kuće u zemljišnu knjigu potrebno je izraditi geodetski elaborat za usklađenje zemljišnoknjižnog stanja sa katastarskim, u kojemu se prilaže i valjana dokumentacija (dokaz o legalnosti objekta) na temelju koje je kuća izgrađena...Saznajte više...

Što mogu napraviti ako ne posjedujem dokumentaciju za izgrađenu kuću, odnosno kuća je izgrađena bez građevinske dozvole?

Ako je kuća sagrađena bez građevinske dozvole potrebno je angažirati projektanata koji će provesti postupak legalizacije i nakon plaćenih doprinosa moći će se nastaviti postupak upisa kuće.

VAŽNO:

USKLAĐENJE KATASTRA I GRUNTOVNICE PROVODI OVLAŠTENI GEODETSKI STRUČNJAK. SVAKI OVLAŠTENI GEODETSKI STRUČNJAK MORA NA VAŠ ZAHTJEV POKAZATI ISKAZNICU IZDANU OD HRVATSKE KOMORE GEODETA.